BIOGRAFIE

Ruud Jacobs werd geboren in Hilversum, als zoon van twee artistieke ouders. Zijn vader was van beroep advocaat, maar daarnaast was hij ook een begaafd amateur-pianist. Zijn moeder was balletlerares, en runde aan huis een balletschool. Ruud en zijn broer, pianist Pim Jacobs, volgden in de artistieke voetsporen van hun ouders, en gingen beide de muziek in.

Ruud
begon als elfjarige op de blokfluit, en speelde binnen enkele maanden composities van de Amerikaanse altsaxofonist Charlie Parker. Vanaf zijn dertiende nam hij de altsaxofoon ter hand, en volgde hiervoor les bij Bep Rowold, toenmalig saxofonist van de Skymasters. Al gauw ruilde hij de altsax in voor de tenorsaxofoon. Op zijn vijftiende begon hij contrabas te spelen. Hij studeerde vier jaar aan het Conservatorium van Amsterdam bij Cees de Ligt, een van de bassisten van het Concertgebouworkest.

Begin jaren vijftig werd het Trio Pim Jacobs opgericht, met in de eerste bezetting naast Ruud Jacobs op contrabas, Cees See op drums. De eerste LP’s werden gemaakt met Bud Shank en Bob Cooper, Tony Scott en Herbie Mann. In 1957, op zijn negentiende, werd Ruud, als enige bassist uit Europa, uitverkoren om deel uit te maken van de International Youth Band in de Verenigde Staten. Hij speelde o.a. met Louis Armstrong tijdens het Newport Jazz Festival, en op de World Exposition in Brussel in 1958.

Hierna volgende vele tournees en plaatopnamen met Johnny Griffin, Rita Reys, Kenny Clarke, Bud Powell, Bill Evans, Clark Terry, Stan Getz, Sonny Rollins, Gerry Mulligan, Art Farmer, Eddy Daniels, Tony Bennett, Sarah Vaughan en vele anderen.

Vanaf de jaren zestig volgden de grote successen met Rita Reys, die in 1960 tijdens het internationale jazzfestival van Juan-les-Pins/Antibes werd uitgeroepen tot Europe’s First Lady of Jazz. Binnen het Trio Pim Jacobs was Cees See inmiddels vervangen door gitarist Wim Overgaauw. Zonder drummer dus, in navolging van het Trio Oscar Peterson. Reys en het trio toerden langs alle grote Europese jazzfestivals, en maakten platen met o.a. Kenny Clarke en Johnny Griffin.

Vanaf de jaren zeventig ging Jacobs zich naast het musiceren ook bezighouden met het produceren van platen, eerst voor platenmaatschappij CBS, later voor Phonogram en Universal. Vele grote namen zouden in de hieropvolgende decennia het succes van hun elpees en cd’s mede te danken hebben aan zijn vakmanschap. Enkele namen met wie hij in dit kader samenwerkte: Claus Ogerman, Thijs van Leer, Rita Reys, Toots Thielemans, Jan Akkerman, Laurens van Rooyen, Jaap van Zweden, Gerard Cox, Lori Spee en Laura Fygi. Ook was hij de producer van de eerste reeks cd’s van violist André Rieu.

De broers Pim en Ruud waren erg close, niet alleen door hun liefde voor de muziek, maar ook door die voor de natuur. Decennialang gingen ze regelmatig samen vissen. De dood van Pim, in 1996, was een grote klap voor Ruud, en hij speelde in de jaren daarna dan ook vrijwel niet. Als musicus in hart en nieren kon hij het echter toch niet laten, en ging weer aan de slag.

Sindsdien treedt Jacobs dan ook weer veel op, vooral met zijn schoonzus Rita Reys (tot haar overlijden in juli 2013), pianist Peter Beets, drummer Joost
Patocka, gitarist Martijn van Iterson, en tenorsaxofonist Ferdinand Povel. Reys en het kwintet traden o.a. op tijdens het North Sea Jazz Festival, en in 2007 namen ze in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré de DVD “Rita Reys Live at Carré” op. Een aantal producties van de laatste jaren, van zijn hand, zijn: Rita Reys: Beautiful Love – A tribute to Pim Jacobs, Toots Thielemans: One More For The Road, Laura Fygi: Rendez Vous.

Jacobs vierde zijn 70e verjaardag in een uitverkocht Bimhuis in Amsterdam, bij welke gelegenheid hij werd geridderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen kreeg hij opgespeld door de burgemeester Buijserd van Nieuwkoop, waar hij en zijn vrouw Liselore Gerritsen woonachtig zijn. Vele collega’s waren naar Amsterdam gekomen om het feest op muzikale wijze mee te vieren. Natuurlijk was Rita Reys, met wie Ruud dat jaar 55 jaar op het podium stond, van de partij, evenals o.a. Benjamin Herman, Thijs van Leer, Han Bennink, Cor Bakker, Kim Hoorweg en Laura Fygi.

 

OFFICIAL RUUD JACOBS WEBSITE - WWW.RUUDJACOBS.EU

Content & design: Jurjen Donkers

© 2014 Ruud Jacobs & Jurjen Donkers